Lezing: Darwins little shop of Horrors (11/08/2017)

Op de openingsdag van de Vleesetende planten tentoonstelling en het congres geeft Norbert Peeters een lezing over de vleesetende planten van Darwin: Darwins Little shop of Horrors!

DSC_5093

Charles Darwins Origin of Species was niet zijn enige bestseller. Sterker nog, zijn boek Insectivorous Plants verkocht veel beter. In dit boek haalt Darwin vleesetende planten uit het fabelrijk van de Victoriaanse fictieboeken. Hierin beantwoordt hij niet alleen de vraag hoe zij prooien vangen en verteren maar ook waarom sommige plantensoorten er zulke vreemde eetgewoontes op na houden.

Waar komt deze fascinatie voor vegetatieve vleeseters vandaan? Deze belangstelling is deels te danken aan het feit dat planten normaliter op de laagste trede in de voedselpiramide staan. Vleesetende planten draaien de rollen om. Via ingenieuze carnivore contrapties verleiden, vangen en verteren zij een verbazingwekkende hoeveelheid prooidieren.

Tegelijkertijd vormen deze plantensoorten voortreffelijke voorbeelden van evolutie. Op fraaie wijze illustreren deze vleeseters het geweldige aanpassingsvermogen van de levende natuur. Tijdens deze lezing nemen wij een kijkje in Darwins little shop of horrors en maken wij kennis met de zonnedauw, venusvliegenval en vele andere vegetatieve vleeseters.

De lezing is gratis toegankelijk en vindt plaats in het Lipsiusgebouw van de Universiteit van Leiden, naast de Hortus, Zaal 0.19. Klik hier voor een routebeschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>