Lezing: Nachtcollege Hortus Amsterdam (05/10/2017)

In zijn laatste botanische meesterwerk doet Charles Darwin iets ongekends. In het boek The Power of Movement in Plants toont hij proefondervindelijk aan dat plantenwortels meesters in ondergrondse navigatie zijn. De worteltop dirigeert de neerwaartse koers bijvoorbeeld door de richting van zwaartekracht te volgen. Darwin is zo diep onder de indruk van de prestaties van de plantenwortel dat hij het boek besluit met een bijzonder eerbetoon: ‘Het is niet overdreven om te zeggen dat de punt van de wortel werkt als het brein van een van de lagere dieren.’ Hoewel planten niet beschikken over hersens of een centraal zenuwstelsel, vertonen zij volgens Darwin intelligent gedrag. Is deze gedachte juist? Kun je bij planten spreken van vegetatieve verstandelijke vermogens?

Tijdens dit Nachtcollege verkennen we met Darwin als gids het ondergrondse leven van planten en speculeren wij over de (on)mogelijkheid van plantaardige intelligentie.

Deelname bedraagt €12,50 inclusief entree tot de Hortus en een drankje. Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-. Inschrijving via communicatie@dehortus.nl

369d701d3a52623af36a024558d31db5--victorian-gentleman-victorian-gothic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *