Boek: Charles’ Angels (23/06/2018)

Afgelopen week verscheen de vooraankondiging van de essaybundel Charles’ Angels – Vrouwelijke geleerden in Darwins tijd in de herfstcatalogus van Uitgeverij Atlas Contact. Tessa van Dijk en ik doen de redactie voor deze bundel en schrijven allebei een hoofdstuk. Het boek verschijnt najaar 2018.

IMG_8646 (1)

“Gedurende zijn wetenschappelijke carrière plaatst de Britse bioloog Charles Darwin zichzelf als een spin midden in het web van de biologie. Via talloze brieven correspondeert hij met de voornaamste natuurgeleerden uit zijn tijd. Tot dit netwerk behoren ook vrouwen en Darwin hecht veel waarde aan hun observaties, bevindingen en expertise. Wie waren deze vrouwen waarmee Darwin brieven wisselde? Laat zoveel duidelijk zijn: deze vrouwen breken allen met het Victoriaanse ideaalbeeld van de vrouw. Dit zijn vrouwen die hun vleugels uitsloegen en zich binnen vochten in het mannelijke academische bolwerk. Hoogste tijd om kennis te maken met het leven en werk van Mary Anning, Frances Wedgwood, Lydia Becker, Florence Dixie, Mary Treat, Marianne North, Frances Power Cobbe, Sophia Bledsoe Herrick, Mary Everest Boole en Arabella Burton Buckley.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *